Ons team

Onze sprekers en filmkenners

Graag stellen wij je voor aan ons team van filmkenners en sprekers. Voor meer informatie en boekingen kun je contact opnemen met Gerlinda Heywegen.

Gerlinda Heywegen

Gerlinda reist het hele land door (en de grens over) om films in te leiden, lezingen/talks te geven, cursussen, reeksen en programma’s te presenteren en Q&A’s gesprekken te modereren (ook met publiek!). Onderwerpen kunnen uiteenlopen: “geef me een film of filmonderwerp en ik stort mij erop”, is het motto.

Ze presenteert en presenteerde programma’s over representatie in beeld (denk aan gender, ras, etc.) bijv. voor International Filmfestival Assen: Girls just wanna have fun, #nietopmijnnetvlies. Voor Winternachten: Het Kwaad in beeld (van horror tot Francis Underwood), Power to the People en Colony of Images. Maar ook een levendig programma over the caped crusader (Batman natuurlijk) ism Fenno Werkman. Over Quentin Tarantino, over A.I./ Man Machine Forum Groningen.

Programma’sCursussen

Jan Salden

Jan is docent filmgeschiedenis en filmanalyse op de MAMDT (Maastricht Academy for Design and Media), vroeger filmrecensent en regelmatig aan het woord over film voor de regionale Limburgse televisie.

Kernwoorden: bezield, enthousiast, gedreven.

Specialisme: De klassieke Hollywoodfilms en westerns. Befaamde uitspraak: Liever dood dan cinefiel (streeft er naar om een kritische filmliefhebber te zijn).

Jan reist al jaren heel Nederland door om films in te leiden, cursussen te geven en zelfs stand up filmprogramma’s te presenteren. Zijn aanbod gaat van analyse, tot genre, van acteur tot actrice, het is letterlijk te veelomvattend. Voor precies dat grote overzicht, stuur een mail naar info@koningfilm.nl.

Rudi de Boer

Filmwetenschapper Rudi de Boer geeft al 15 jaar les over alles wat met film te maken heeft. Van Italiaans Neorealisme tot filmclichés en antihelden — in de vorm van een lezing, een filmcursus of een korte inleiding of vraaggesprek (Q&A). Met zijn enthousiasme weet hij zelfs de meest obscure filmstromingen tot leven te brengen, voor een publiek dat varieert van scholieren en filmcursisten tot groepen advocaten, milieudeskundigen, huisartsen en universiteitspersoneel. Het liefst geeft hij filmcursussen, zoals een introductie in de Filmgeschiedenis of Filmanalyse, maar hij vertelt ook graag over waarom sommige regisseurs zo’n speciale handtekening hebben dat ze auteurs genoemd worden.

Kernwoorden: brede interesse (van kunstzinnige en maatschappijkritische arthouse tot big budget genrefilms), enthousiasme, humor, goed inspelen op publiek.

Renske Diks

Renske werkt in verschillende velden van de filmwereld (filmtheater, filmfestival, distributie) en is daarnaast als freelance spreker, moderator en programmeur. Haar filmliefde: van jaren ’80 highschool films en cult klassiekers, tot wereldcinema en de grote regisseurs. Het liefst spreekt ze over zaken die ook dicht bij haar liggen, waaronder de vrouwelijke blik in cinema en LGBT+ rechten en geschiedenis. Film is daarmee niet alleen een middel van genot of verbinding, maar ook van verandering.

Bijvoorbeeld de reeks Women in Film met films van belangrijke vrouwelijke regisseurs, bestaande uit mini-colleges over de maker en het belang van de vrouwelijke blik. Ze organiseert voor verschillende vertoners ook het maandelijks terugkerende programma Queer Pioneers, met (moderne) klassiekers van filmmakers die grenzen verleggen op het gebied van gender, seksualiteit en geaardheid.

Renske is beschikbaar voor een inleiding, college, voor – of nagesprek, filmquiz en programma-advies.

Kevin Toma

Kevin Toma is filmjournalist en filmmuzikant en studeerde Film en Opvoeringskunsten aan de Universiteit Nijmegen. Schrijft sinds 2007 voor de Volkskrant, was recensent voor de Filmkrant en webredacteur voor Cinema.nl. Kevin geeft filmlezingen en -inleidingen door het hele land en maakt daarnaast al sinds 1994 nieuwe, eigentijdse muziek voor zwijgende films. Hij verzorgt filmcursussen, onder meer in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex en Focus Filmtheater Arnhem.

Onderwerpen: Film en filosofie, film en literatuur en de smaak van de Italiaanse cinema.

Kevin Toma is een absolute veelvraat: van romantische komedie en horror tot musical, van Hollywood tot arthouse, van moderne blockbusters tot klassiekers en avant garde cinema. In zijn werk staat het plezier van het filmkijken steevast voorop.

René Duursma

Filmkenner, filmmuzikant, filmmaker en collectiebeheerder van de film- en videocollectie van de Groninger Archieven. Mede-initiatiefnemer van De Filmclub in Groningen waarin Groningse filmmakers bijeenkomen. René houdt zich naar eigen zeggen graag bezig met “moeilijke films”.

Favoriete films: Upstream Color van Shane Carruth, Stories we tell van Sarah Polley.

Muziek: muzikant/componist bij Kinetophone, gespecialiseerd in live muziek bij zwijgende klassiekers. Filmmaker: Tamango 2009, Bliksem & Betonrot 2011, A good night out! 2018, VERA, a home from home 2020. Video-editor: diverse films van Stichting Beeldlijn en van Alex Pitstra (eindmontage Die Welt 2012, voormontage Bezness as usual 2016).

Stefan Schoorl

Stefan Schoorl neemt zijn publiek graag anderen mee in de wondere wereld van film. Dat doet hij door middel van interactieve filmcolleges (voor jong en oud), gesprekken met makers (talkshows & Q&A’s) en als programmamaker (FilmHallen Fast Forward, Talkshows Eye Filmmuseum).

In zijn werk als spreker staat enthousiasme voor film centraal, dus verwacht geen information overload, maar aandacht voor de maker, het werk èn het publiek. Daarnaast probeer hij zijn programma’s toegankelijk en met ruimte voor humor te houden. Mijn favoriete filmmaker is David Lynch.

Ivana Ivkovic

Ivana is politiek filosofe en heeft een eigen bureau, No Wishful Thinking. Zij is geïnteresseerd in films die ‘grote vragen’ oproepen, zoals: ‘Wat maakt ons menselijk?’ – (denk aan Blade Runner 2049) – maar ook in hoe fictie een spiegel van de hedendaagse maatschappij kan zijn en ons iets vertelt over politieke ideologie, of over onze collectieve angsten en dromen.

Dat hoeven niet alleen auteursfilms of arthouse producties te zijn (maar dat mag natuurlijk wel!). Zo spiegelt Star Wars, The Last Jedi ons een wereld voor die geen behoefte meer heeft aan helden, maar aan leiders. En gaat uit de nihilistische antiheld Joker een politieke appeal uit dat hem populair maakte in alt-Right kringen. Ivana brengt met filosofie de ‘ideologische subtekst’ van een film aan het licht en onderzoekt wat een film ons vertelt over de wereld waarin wij leven.

Kernwoorden: politiek, ideologie, filosofie, sciencefiction, Oost-Europa

Ivana kan op maat een presentatie/lezing geven bij een film.

Lievnath Faber

Lievnath houdt intens van film. Ze is filmprogrammeur en filmwetenschapper, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (rMA).

Kernwoorden: nieuwsgierig, speels en analyserend.

Specialisme: Representatie van de vrouw, sexualiteit en bevallingen in de film. Maar ook Joodse cinema of films met Joodse inhoud, signatuur of maker én films die taboedoorbrekend zijn.

Lievnath programmeert ruim 10 jaar films in verschillende onafhankelijke filmfestivals, culturele organisaties en voor educatieve doeleinden. Ze combineert haar ervaring met het inleiden van films en Q&A’s leiden met haar spoken word performances en creëert zo een verbindende ervaring voor het publiek.

Vamba Sherif

Vamba Sherif is een groot filmliefhebber in de ware zin van het woord. Hij is geboren in Liberia en heeft deels in Koeweit en Syrië gewoond voordat hij van Nederland zijn thuis maakte. Hij is daardoor opgegroeid met Afrikaanse, Arabische, Amerikaanse en Aziatische films.

Jarenlang heeft hij over diverse genres geschreven: van arthouse films tot Hollywood, Nollywood en Bollywood; van Zuid-Amerikaans tot Europees. Toen hij klein was, was hij al zo gefascineerd door films dat hij betaald werd om films tot in de details na te vertellen aan zijn vriendjes die een bioscoopkaartje niet konden betalen. Hij heeft voor One World Magazine en de Volkskrant films gerecenseerd. Hij wisselt deze passie af met het schrijven van romans, essays en verhalen die in verschillende talen zijn verschenen, waaronder Engels, Duits, Spaans en Frans. Vamba vertelt enthousiast over films, interviewt regisseurs en acteurs, en betrekt het publiek graag bij gesprekken over filmkunst.

Hidde Simons

Hidde Simons is de oprichter van Hiddenways en zet zichzelf breed in. Veel kan: als het maar te maken heeft met het verdiepen van het filmmaken met als specialisatie het acteren. Hij is gediplomeerd acteercoach, hij is regisseur en hij heeft ook als producent de nodige producties op zijn naam staan. Hij heeft daarnaast jarenlange ervaring met werken op uiteenlopende sets, binnen uiteenlopende functies.

Naast zijn werk als filmmaker adviseert, begeleidt, coacht en traint Hidde zowel professionals als jonge opkomende professionals. Hij werkt als een schakel tussen de talenten en de professionele film- en theaterwereld.

Door zijn brede ervaring kan hij de empathische link zijn tussen de productie en de acteurs. ‘Er is niets mooiers dan iemand helpen om diens verborgen talenten naar boven te halen en deze zichtbaar te maken. Daar wordt iedereen beter van.’
Hidde maakte veel producten waaronder Bernard en is bezig met Missing Pieces Monologues, zijn online Covid-19 project. Zijn laatste film HEIAN maakte hij samen met Bas Bron.

Voor meer informatie en boekingen

MAIL